I needed hexagon steel rods. However it was almost impossible to get small metric rods in Australia. So I decided to anneal Allen keys easily available in small amount. I found a very simple description of annealing Allen keys in Kozo's book. So I just did the similar thing as described in the book.

I used BBQ kettle as an annealing furnace and lit the BBQ fuel.

オーストラリア名物BBQを始めます。ってのは嘘です。

小径の六角鋼棒がほしかったんですが入手困難。インチサイズならある程度買えるんですがメトリックがほしい。そこで平岡幸三さんの本に出ていた方法で六角レンチを焼きなますことにしました。なお、平岡幸三さんの本ではBBQコンロは使わないようです。

まずはBBQでは定番の燃料、豆炭を熾します。豆炭に早く火がつくように下から掃除機の風を送っています。

Allen keys I cooked. These were 4mm I think. I provided several sizes from 2mm to 6mm. Anyway I could not anneal all at one time.

材料の六角レンチ。これは4mmかな?2mmから6mmまで各種用意しました。一度に全部はできません。3回に分ける必要があると思います。

When the BBQ fuel was well lit the material added and covered by the fuel.

豆炭が熾ったところで材料投入。これを豆炭で覆います。

To achieve high temperature I used a vacuum cleaner to push extra air. After the Allen keys got red hot, leave them until the fuel came down by itself. The temperature must go down very slowly. (Once I heated up an Allen key by a torch and cooled it down in air but the key was annealed at all.)

温度を上げるために掃除機で空気を大量に送ります。おお、いい色に焼けてるではないか。このまま、豆炭が自然消火するまで放っておき、ゆっくり温度を下げます。(ゆっくり下げないと焼きなまらない。以前バーナーであぶっただけでは全くなまりませんでした。)

Thick keys did not get red hot easily and I used torch to give extra heat.

太い奴はなかなか赤くならないのでバーナーで補助。

After four hours I found the fuel self-quenched leaving “annealed” (I hoped) Allen keys.

四時間後、豆炭はほぼ消えていたので、こんがり焼けた六角レンチを取り出します。

Allen keys were covered by scale. Removing of the scale was a hard job.

レンチはスケールでおおわれています。このスケールを落とすのが大変なんだよね。どうやったら簡単に落ちるんだろう?

I test-cut the material and found it was cut but harder than mile steel. It meant well annealed.

試し削りをしてみます。切削感は普通の軟鋼より硬いかな?ダイスも楽に立てられます。焼きなまし成功ですね。


 

 
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